top_left_decor top_right_decor
middle_left_decor middle_right_decor

Hanyatló Sóbiznisz

2012-03-30 10:49
cardiology.gif

(forrás: WellDorado )

Egyedül a Mennybéli Atya tudja, hányan fejezték be soron kívül az adófizetést, és hány (százezer) embernek ment rá az egészsége arra, hogy elhitték a betegségipar gondos propagandamunkával elültetett híreszteléseit. Ilyen (sajnos széles körben elterjedt)  híresztelések például, hogy a sok C-vitamin vesekövet okoz, vagy a zsírban oldódó vitaminok felhalmozódnak és mérgezik a szervezetet, meg hogy a fluor csökkenti a fogszuvasodást stb. Ezeket a gyakorlat nem támasztja alá.

Lehet persze vitatkozni azon, hogy melyik állítás áll távolabb a valóságtól de az egyik legtöbb áldozatot valószínűleg a “sóbiznisz” eredményezte. A sóbiznisz összetett terület, nem pusztán az egészséges só (Nátrium klorid, azaz konyhasó) fogyasztásáról igyekezett lebeszélni az embereket, hanem egyúttal arra is igyekezett rávenni a fogyasztókat, hogy az egészséges só helyett egészségtelen (alacsony Nátrium tartalmú) sót fogyasszanak.

Észérvek hiányában legfeljebb szakmai tekintélyére hivatkozva próbálhatja meg valaki cáfolni, hogy a vér és a testszövetek ionegyensúly-eltolódásának nem egyenes  következménye az évente több tízezer halálos áldozatot követelő “hirtelen szívhalál” (ez NEM szívinfarktus) valamint a több százezer vérkeringési rendszer károsodás és vese probléma.

Fentiek miatt számít elképesztő újdonságnak, hogy már az index nevű internetes portálon is megjelenhetett olyan cikk, amely a demagóg propagandának teljes mértékben és tudományosan is alátámasztva ellentmond. A sóbiznisz témája sokkal összetettebb ugyan, de már annak is örülnünk kell, hogy vannak részeredmények.

Figyelem! Ha valaki az olvasottak hatására elindul a boltba sót vásárolni, legyen óvatos! A sóbiznisz kitalálói nem nyeretlen kétévesek, hanem üzletemberek, akik előre gondoltak minden lehetőségre. Arról van szó, sót ugyan lehet kapni a boltban, de hogy abban a bolti sóban mennyi a VALÓDI konyhasó, tehát a nátrium klorid, az már egy másik történet. Ha meg szeretné tudni valaki a történet végét, javasoljuk, használjon konyhasót. A többi (nem-konyha)só fogyasztása több kárt tud okozni, mint az ilyen “só” mellőzés. Egy bolti só zacskójára azt nyomtatnak, amit kibír a neylon, viszont a Magyar Szabvány szerint csak az számít konyhasónak, ami legalább 97%-ban nátrium kloridot tartalmaz.

A hivatkozott cikk (eredetiben itt) így szól:

A sófogyasztás visszafogása mégsem csökkenti a szívkockázatot

A sok sót fogyasztó embereknél nem nagyobb valószínűsége a magas vérnyomásnak, és kisebb eséllyel haltak meg szívbetegségben, mint azok, akik kevesebb sót vettek magukhoz – állapították meg kutatók egy európai tanulmányban.

Az eredmények nem támasztják alá a jelenlegi ajánlásokat, melyek a sóbevitel csökkentését célozzák meg a népesség körében – ismerte el Jan Staessen vezető szerző, a belgiumi Leuveni Egyetem munkatársa. Hozzátette, hogy a mostani irányelvek rövidtávú tanulmányokon alapszanak, melyekbe olyan önkénteseket vontak be, akik átmenetileg vállalták az alacsony vagy magas sótartalmú diétát.

A jelenlegi amerikai ajánlások szerint a napi sófogyasztást érdemes 2300 milligramm alatt tartani, sőt a magas vérnyomás által veszélyeztetett embereknek még ennél is kevesebbet, legfeljebb 1500 milligrammot javasolnak naponta.

A mostani kutatáshoz két korábbi, összesen 3700 európai embert érintő tanulmány adatait értékelték. A résztvevők sófogyasztását vizeletmintáik elemzésével állapították meg a tanulmányok indulásakor. Ennek alapján három (alacsony, közepes és magas sófogyasztású) csoportba osztották az embereket. Ekkor a résztvevők kétharmadának normális volt a vérnyomása, egyiküknek sem volt szívbetegsége.

A nyolcéves követési idő végén megállapították, hány embernél diagnosztizáltak közben szívbetegséget vagy magas vérnyomást. Kiderült, hogy a három csoport között nem volt különbség a szív- és érrendszeri betegségek arányában, sőt a szívbetegségek miatti halálozás éppen a legkevesebb sót fogyasztók csoportjában volt a legmagasabb (4 százalék), és a legalacsonyabb (1 százalék) azok körében, akik a legtöbb sót ették. Mindhárom csoportban a normál vérnyomással indulók mintegy negyedének lett magas a vérnyomása a követés végére.

Kapcsolódó cikkTanulmány kérdőjelezi meg a sófogyasztás csökkentésének előnyeit

(forrás: WellDorado )

Hozzászólások

Hozzászólás beküldése

captcha
Nem olvasható? Kattintson ide.