top_left_decor top_right_decor
middle_left_decor middle_right_decor

Tanulmány kérdőjelezi meg a sófogyasztás csökkentésének előnyeit

2012-03-30 11:02
hirtelenszivhalal-20120330.jpg

Nem találtak bizonyítékot arra, hogy a sófogyasztás kismértékű visszafogása csökkentené a szívbetegségek kialakulása vagy a korai halálozás kockázatát – közölték szerdán megjelent elemzésükben brit kutatók.

A The Cochrane Library elnevezésű nyílt internetes adatbázisban közzétett tanulmányban a kutatók arra az eredményre jutottak, hogy a sóbevitel visszafogása némiképp csökkenti ugyan a vérnyomást, ám ez nem vezetett kisebb halálozási arányhoz vagy a szívbetegségek alacsonyabb kockázatához.

Rod Taylor kutatásvezető, az Exeteri Egyetem munkatársa arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben a kormányok egyre alacsonyabb határértékeket állapítanak meg az egészséges sóbevitelre, és a gyártók igyekeznek termékeikből eltávolítani a sót, szükség lenne az eddiginél nagyobb méretű klinikai próbákra is, hogy megismerjük a sófogyasztás csökkentésének előnyeit és kockázatait.

 Az áttekintésben hét korábbi tanulmány adatai szerepeltek, melyekbe összesen 6489 résztvevőt vontak be, ám a kutatók úgy vélik, legalább 18 ezer embertől származó adatokra lenne szükség egyértelmű következtetések levonásához.

Az elemzést igen gyorsan számos kritika érte szakemberek részéről. Francesco Cappuccio, a Warwick Egyetem táplálkozási szakértője például meglepően gyenge munkának nevezte, Simon Capewell, a Liverpooli Egyetem epidemiológusa szerint pedig csalódást keltő és nem meggyőző az áttekintés.

(forrás: INDEX)

Hozzászólások

Hozzászólás beküldése

captcha
Nem olvasható? Kattintson ide.